Kačapor: Sandžačka privreda će opstati

0
8184

Uprava za trezor počela je danas isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države. Svi privrednici koji su zbog epidemiloške situacije i širenja korona virusa ostvarili gubitke u poslovanju, mogu da iskoriste pomoć Ministarstva finansija. Ovo će prema rečima direktora Regionalne razvojne agencije SEDA Samira Kačapora u velikom meri pomoći ovdašnjoj privredi, a prema njegovim rečima i lokalne samouprave razmatraju načine kako se još može pomoći.

Minimalac, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobiće preko million zaposlenih, a za tu namenu država je danas uplatila 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavila za pomoć.

Program ekonomskih mera trebao bi da pomogne privredi u prevazilaženju trenutne situacije, potvrdio je za Radio televiziju Novi Pazar direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka  SEDA Samir Kačapor. Mere su, prema njegovim rečima, došle u pravi čas.

’’Ovo jako mnogo znači. I mi smo u prethodnom periodu razgovarali sa našim privrednicima u nastojanjima da pronađemo način  da im pomognemo. Moram da napomenem da i Grad i gradonačelnik permanentno traže načine da se pomogne tako što bi, recimo, bili oslobođeni nekih lokalnih, komunalnih taksi, o čemu ćemo detalje znati u narednom periodu’’ kazao je Kačapor.

Jedna od mera ponuđenih u cilju  umanjivanja  efekata krize izazvane korona virusom jesu i povoljni krediti za tekuću likvidnost za koje takođe vlada veliko interesovanje kako privrednih društava tako i preduzetnika.

’’ Vidimo da su privrednici jako zainteresovani za te kredite, s obzirom da se radi o kreditima koji maju kamatu 1% i grejs period od godinu dana. Do tih sredstava se može doći lako i ono što želim da napomenem jeste da su Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srbije uradili dobar potez i sve te olakšice i subvencije će slediti i lokalne samouprave. Novi Pazar je već pokazao inicijativu, verujem da će taj primer slediti i Sjenica i Tutin’’ kazao je Kačapor.

On ističe da su nadležni pa tako i SEDA apelovali na poslodavce da ne otpuštaju radnike i podseća da pravo na korišćenje olakšica i ekonomskih mera imaju upravo oni koji su zadržali zaposlene, odnosno koji nisu otpustili više od 10% od ukupnog broja radnika.

Kačapor je kazao da u Novom Pazaru do veće ekonomske krize neće doći s obzirom da su ovdašnji privrdednici opstajali i u težim vremenima  i u dovoljnoj meri ojačali privredu koja je pokretač kompletnog razvoja.

Kačapor je na kraju podsetio da je Regionalna  razvojna agencija Sandžaka  SEDA na usluzi svim privrednim subjetima na teritoriji tri sandžačke opštine u pružanju potrebne logostike i pomoći.

Izvor: rtvnp

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here