U Novom Pazaru i Tutinu predstavljeni Programi podrske i podsticajnih sredstava za privrednike

0
1988

U Novom Pazaru i Opstini Tutin odrzana je “Promocija Programa podrske privrednicima” gde su prestavljanji najvazniji programi pomoci i podsticajnih sredstava za koje mogu konkurisati privrednici iz Novog Pazara i Opstine Tutin, sa ciljem unapredjenja i poboljsanja poslovanja privrednih subjekata u regionu Sandzaka. Promocija se odrzala u organizaciji Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA, Nacionalne službe za zapošljavanje i Odjeljenja za razvoj privrede Grada u Novom Pazaru i Opstine Tutin za dogadjaj koji se odrzao u Opstini Tutin.

Različite programe pomoći, olakšice u poslovanju, ulaganja i usluge predstavili su predstavnici Ministarstva privrede, Nacionalne službe za zapošljavanje, Fonda za razvoj, predstavnici Agencije za osiguranje i finansije izvoza, Razvojne agencije Srbije i Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA. Budžeti pomenutih institucija za investiranje u privredu su povećani, a preocedura za dobijanje sredstava i suluga je olakšana tako da se očekuju i bolji rezultati. U dosadašnjem periodu Ministarstva privrede investiralo je velika količinu novca preko projekata za razvoj privrede regiona Sandzaka.

Fokus Ministarstva privrede je i ove godine na početnicima u biznisu.

“Svi naši programi predstavljaju kombinaciju povoljnih bespovratnih sredstava i kredita bilo da se radi o Fondu za razvoj, bilo o razvojnim bankama. Kmatne stope su ove gdone još niže nego što su bile prethodne godine. Ja pozivam se privrednike da iskoriste neke od programa koji su na raspolaganju”, rekla je ispred Ministarstva privrede, Katarina Obradović Jovanović.
I Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojiće veći iznos sredstava u odnosu na prethodni period koji podstiču zapošljavanje ali i proširuju kapacitete postojećih firmi.
” Mi ćemo na raspolaganju imati znatno veći budžet nego što je bilo prošle godine, za nekih 350 miliona dinara. Imaćemo više sredstava. To će omogućiti da grad Novi Pazar dobije veći iznos u odnosu na prošlu godinu, kada smo plasirali sto miliona dinara, a to je omogućilo da se preko 800 lica uljuči u različite programe i mere politike zapošljavanja”, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

Ono što je novina jeste da su povećani i pojedinačni iznosi tako da će učesnici projekata i poslodavci u narednom periodu dobiti više novca preko projekata Nacionalne služba za zapošljavanje.

Veliki dio programa odnosi se na pomoć malim i srednjim preduzećima, a upravo su ona najviše zastupljena u region Sandzaka. Na skupu je predstavljena velika pomoć za privrednike u sferi izvoza i osiguranja, a pomoć privrednicima i zapošljavanju ogleda se i u povoljnim kreditima koji su dostupni. Ovakve kredite predstavio je Republički fond za razvoj.

Produžena ruka svim okupljenim instutucijama i njihovom kontaktu sa privrednicima je Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA, koja je je i jedan od organizatora događaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here