Razvojna agencija Srbije i JICA obeležili 15 godina uspešne saradnje – Mentori pomažu malim i srednjim preduzećima

0
270
Više od jedne decenije Razvojna agencija Srbije sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) uspešno realizuje standardizovanu uslugu mentoringa za mala i srednja preduzeća i preduzetnike i taj sistem pružanja usluge prenosi zemljama Zapadnog Balkana: Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH).
Jubilej 15 godina saradnje obeležen je velikim regionalnim skupom u Beogradu koji je otvorio ambasador Japana, Đunići Marujama, koji je istakao da su mala i srednja preduzeća osnova svake ekonomije, i da su velika i uspešna japanska preduzeća uglavnom nastala od malih porodičnih firmi. Na skupu su govorili i Ana Žegarac, direktorka Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije (RAS), Hideja Kobajaši, direktor JICA predstavništva za Balkan, Gaku Funabaši, viši savetnik u oblasti razvoja privatnog sektora JICA, kao i Vladimir Minev, šef sektora za informativne usluge MSP, Bugarske agencije za promociju malih i srednjih preduzeća.
Događaju su prisustvovali mentori, predstavnici regionalnih razvojnih agencija, kompanije koje su bile korisnice usluge mentoringa u Srbiji, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz Crne Gore, BiH i Makedonije. Na skupu je predstavljena i najbolja praksa mentoring usluge kroz dva uspešna preduzeća u Srbiji, i to Afrodite Mode Collection – AMC koju su prezentovali Ljiljana Marković, mentor (Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd) i Branislav Bajić, direktor AMC, i Milan Blagojević Smederevo koju su prezentovali Saša Dedeić, mentor (Regionalna razvojna agencija Braničevo – Podunavlje) i gđa Maja Ilić, menadžer prodaje i marketinga kompanije Milan Blagojević Smederevo.
Ana Žegarac, direktorka Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije, istakla je važnost i kontinuitet saradnje sa JICA u uspostavljanju i daljem unapređivanju standardizovane usluge mentoringa u Srbiji, ali i zemljama partnerima na projektu.
Takođe, navela je da je do sada 2.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji dobilo uslugu mentoringa, od toga čak 98% korisnika se izjasnilo da bi ponovo učestvovalo u projektu, a 90% je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unapredili svoje poslovanje. U Srbiji ima 58 sertifikovanih mentora, od kojih je, usled dobrih rezultata, njih 20 uključeno u aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona (u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji) gde se održavaju obuke novih mentora.
Skup je održan u okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020” koji realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).
Izvor: www.ekapija.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here