Javni poziv za učešće u Programu dodele bespovratnih sredstava za 2017. godinu za jačanje konkurentnosti i inovativnosti MMSPP u okviru PSD Projekta

0
8202

Javni poziv za učešće u Programu dodele bespovratnih sredstava za 2017. goidnu za jačanje konkurentnosti i inovativnosti MMSPP u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji

Projekat podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (dalje: Projekat PSD) sprovode Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, i Vlada Republike Srbije, preko Razvojne agencije Srbije (u daljem tekstu: RAS) i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija iz Užica, Kraljeva, Leskovca i Novog Pazara (u daljem tekstu: ARRA). Opšti cilj Projekta PSDje unapređenje razvoja sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (u daljem tekstu: MMSPP), povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sledećim sektorima agroindustrija, modna industrija (tekstilna industrija i proizvodnja odeće i obuće)i   laka industrija, u 3 grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i 9 opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije.

Osnovni cilj Programa dodele bespovratnih sredstava za 2017. Godinu za jačanje konkurentnosti i inovativnosti MMSPP je jačanje konkurentnosti i inovativnosti MMSPP, kroz usklađivanje njihovog poslovanja sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja, unapređivanje poslovnih procesa, proizvoda i usluga i jačanje ljudskih resursa.

Bespovratna sredstva će se odobravati za:
uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja (implementacija standarda, sertifikacija, resertifikacija) i obeležavanje proizvoda „CE“ znakom;
– edukaciju menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke;
– novi dizajn proizvoda i ambalaže;
– elektronsku prezentaciju preduzeća;
– pristup finansiranju;
– poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa;
– poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda/usluga;
– testiranje novih proizvoda i
– izradu i implementaciju specijalizovanog softvera.

Ukupna raspoloživa sredstva iznose 51.100,00 USD, u dinarskoj protivvrednosti po utvrđenom kursu Narodne banke Srbije. Sredstva će se dodeljivati Odabranim korisnicima sa teritorije 3 grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i 9 opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije obuhvaćenih Projektom PSD. Dodela će se izvršiti u skladu sa ostvarenim brojem bodova na rang listi, po osnovu definisanih kriterijuma. Broj Odabranih korisnika, kao i iznos dodeljenih sredstava po Odabranom korisniku, zavisiće od broja prijava i visine pojedinačnih zahteva, a u kontekstu programskog budžeta.

RAS će na osnovu Ugovora refundirati do 50% od ukupnog iznosa opravdanih troškova projekta bez PDV.

Javni poziv će biti raspisan do 12.jula 2017. godine. Krajnji rok za završetak aktivnosti odobrenih projekata i podnošenje izveštaja je 30. novembar 2017. godine.

Za detaljnije informacije možete se obratiti ARRA, čiji kontakti su dati u daljem tekstu. Prijave se podnose lično ili preporučenom poštom odgovarajućoj ARRA koja je angažovana na Projektu PSD, prema području, i to Regionalnoj razvojnoj Agenciji Sandžaka  “SEDA”. Dokumentaciju mozete preuzeti u nastavku, i to:
Javni poziv PSD 2017
Obrazac 1 – Prijava
Obrazac 2 – Izjava o prihvatanju uslova za dodelu sredstava
Obrazac 3 – Izjava strani pruzalac usluge
Obrazac 4 – Zahtev za isplatu sredstava
Uputstvo za Program PSD 2017