SEDA izradila studiju za korišćenje drvne bio mase

0
7276

Predstavnici Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA predstavili su danas Regionalnu studiju za korišćenje drvne biomase i ukazali na značaj korišćenja obnovljivih izvora energije.

Direktor SEDE Samir Kačapor rekao je novinarima da je studija, koja je predstavljena zajedno sa Gradom Novim Pazarom i opštinama Tutin i Sjenica, pokazala da u ovom delu Srbije postoje veliki potencijali za iskorišćavanje drvne biomase, koja je kao gorivo minimalno tri puta jeftinija u odnosu na mazut.

“Cilj studije bio je da sumiramo i analiziramo postojeće kapacitete i potencijale za prikupljanje drvne biomase na području ove tri opštine, ali i mogućnosti transformacije Gradske toplane sa mazuta na biomasu”, rekao je Kačapor novinarima.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević kaže da ta studija predstavlja prvi korak, odnosno ispitivanje potencijala, koji je pokazao da su kapaciteti zadovoljavajući i da mogu da podmire i susedne opštine.

“Naš cilj je da izgradimo novu toplanu, koja će biti van grada, u kojoj će drvna biomasa u potpunosti zameniti postojeći sistem. Nadamo se da će kompletna realizacija ovog projekta biti završena najkasnije za četiri godine, u zavisnosti od glavnog finansijera”, rekao je Suljević.

On je istakao da je značaj ove vrste ogreva za ekologiju i zaštitu životne sredine nemerljiv, jer ima znatno manju koncentraciju štetnih gasova.

Izradu studije izvodljivosti za korišćenje potencijala biomase na teritoriji grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin finansira Projekta Lokalnog održivog razvoja Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Realizacija kompletnih radova sa izgradnjom i puštanjem u rad nove kotlare na drvnu biomasu u Novom Pazaru koštaće oko dva miliona evra, koja će biti povraćena za pet sezona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here